ACR vinner upphandling för fem flygplatser

Svenska ACR Aviation Capacity Resources har vunnit den gemensamma upphandlingen av flygtrafikledningstjänster, väderobservationstjänster och kommunikations- och navigationstjänster (CN) vid flygplatserna i Jönköping, Kalmar, Karlstad, Norrköping och Skellefteå. ACR är sedan 2014 ansvarig för flygtrafikledningen och väderobservationstjänsten vid de fem flygplatserna vilka, nu har beslutat att förlänga och utvidga avtalet under de kommande åtta åren.

ACR, som är Europas första privata aktör inom flygtrafikledning, bedriver flygtrafiktjänster vid 16 svenska flygplatser varav den största är Stockholm-Skavsta. Målsättningen är att etablera sig som en ledande aktör även på den europeiska marknaden.

Sedan den 1 januari 2014 är ACR ansvarig för flygtrafiktjänster och väderobservationstjänster vid de fem aktuella flygplatserna. Det tidigare avtalet gällde under fyra år med möjlighet till förlängning på två år och flygplatserna har därför genomfört en ny upphandling under 2019 med syfte att kontraktera en aktör som tillhandahåller flygtrafiklednings-, väderobservations- samt även kommunikations- och navigationstjänster (CN) åtta år framåt.

ACR vann upphandlingen som i slutomgången stod mellan tre aktörer – ACR, den spanska aktören SAERCO och LFV/SAABs gemensamt ägda bolag Saab Digital Air Traffic Solutions. ACR med bemannade torn vann på betydligt lägre pris. 

–Det är mycket glädjande att ACR har fått utökat förtroende att bedriva kostnadseffektiv och säker flygtrafikledning för dessa flygplatser. Vi är övertygande om vikten av att ha flygledare lokalt placerade på flygplatserna både ur ett flygsäkerhetsperspektiv och av kostnadsskäl för de redan ekonomiskt pressade flygplatserna. Upphandlingen har även ett viktigt signalvärde för flygplatser ute i Europa, säger ACRs VD Wilhelm Wohlfahrt.

ACR ser positivt på teknikutvecklingen och utvärderar ständigt kostnadseffektiva tekniklösningar för kunderna. ACR kommer från halvårsskiftet 2020 att bilda ett bolag inom teknik med fokus på utveckling och systemförvaltning av CN(S)-tjänster, (Communication, Navigation & Surveillance).

ACRs monopolbrytande affärsidé är att agera som en förnyare i branschen med effektiv administration i kombination med nytänkande. Avregleringen i Sverige 2010 har resulterat i att kostnaderna för flygtrafikledningstjänster har kunnat sänkas med 30 till 40 procent för de flygplatser som upphandlat tjänsterna av ACR.

För ytterligare information, kontakta:

Wilhelm Wohlfahrt, VD, mobil: +46 70-824 65 40, e-mail: ww@acr-sweden.se