Våra torn

ACR bedriver flygtrafikledning vid fjorton flygplatser runt om i Sverige. Från januari 2018 även på Göteborg Säve.

Småland Airport

Småland Airport

ESMX

Smaland Airport invigdes 1975. Antalet passagerare har varierat mellan 150-276000 per år. Destinationer och flygbolag är Skyways till Arlanda, FlySmaland till Bromma, Cimber till Köpenhamn, Ryanair till Dusseldorf, Alicante, Mallorca och säsongsberoende charterdestinationer med olika flygbolag är Cypern, Mallorca, Kreta, Turkiet, Egypten och Kanarieöarna.

Kronobergs Flygklubb är verksam på flygplatsen. Kronobergheds segelflygklubb berör i första hand TMA och på Smålanda finns en relativt aktiv ULAC-klubb. ATS bedrevs från början som AFIS, senare som positiv kontroll i Luftfartsverkets regi och från 1 mars 2011 med ACR som provider.

Bästa landningshjälpmedel till bana 19 är ILS och till bana 01 LLZ. ATS-utrustningen är RDP med signal från Ronneby radar. Talkommunikation styrs via Frequentis-teknik och meteorologiska data skickas och tas emot med AWOS.

Tel +46 (0)470 75 85 30

Örebro Airport

Örebro Airport

ESOE

Strax sydväst om Örebro stad ligger Örebro Airport som i dagsläget är landets fjärde största fraktflygplats. Både TNT och DHL driver linjetrafik och därtill kommer en hel del fraktcharter. Den stora volymen flygfrakt gör att både stora och udda flygplantyper är vanliga på flygplatsen, t.ex. A-300, AN-12, AN-124, B-747, C-17, IL-76, MD-11.

Passagerartrafiken utgörs av linjetrafik med Direktflyg till Malmö och charterflyg. Vintercharter går till Kanarieöarna med tre turer per vecka och med två turer vardera per såsong till Mexiko och Thailand.

På flygplatsen finns också Örebro Flygklubb, Örebro Fallskärmsflygklubb och Örebro Segelflygklubb som bedriver utbildning, brandflyg, anordnar segelflygtävlingar m.m.

Örebro ATS är en av ACR:s första ATS-enheter och har drivits i företagets regi sedan 1:a mars 2011.

Tel. +46 (0)19 30 70 08

Karlstad Airport

Karlstad Airport

ESOK

Karlstad Airport (ESOK) är en av Sveriges yngsta flygplatser. 1997 invigdes den nya flygplatsen vid Hynboholm 15 km norr om Karlstad och den ersatte då den gamla stadsnära flygplatsen (ESSQ) som stängdes.

Den nya flygplatsen har 2500m bana, 03/21, med ILS i båda riktningar. Reguljärtrafiken består av åretruntlinjer till Arlanda (Nextjet) och Frankfurt (BMI Regional/Lufthansa) samt säsongstrafik med Norwegian till Alicante och Las Palmas. Chartertrafik förekommer till olika sydeuropeiska semesterorter samt Kanarieöarna.

Flygplatsen används frekvent av olika flygskolor för IFR-träning. Militära inflygningar/passager med Hercules eller JAS39 förekommer i viss omfattning. Terminalområdet lånas på daglig basis ut till flygvapnets stridsledning för militära flygövningar.

På flygplatsen finns motorflygklubb samt segelflygklubb med eget stråk parallellt med stora banan. Även reklamsläpsverksamhet förekommer. Sedan sommaren 2014 finns en ambulanshelikopterverksamhet etablerad vid flygplatsen.

Tel +46 (0)54 55 60 75