Avbrott i radar/övervakningstjänst samt AFTN-data vid 8 flygplatser (7ACR, 1 AFAB)

LFV har sagt upp avtalen kring Nät och nättjänster till ett antal av de flygplatser där ACR bedriver ATS- och MET-tjänst, och i samband med detta erbjudit flygplatserna att hämta motsvarande data vid en accesspunkt belägen på ATCC Stockholm. Uppsägningen gäller i de flesta fall från 2024-01-15.

Denna data måste då senare gå ut till flygplatserna i en nätförbindelse som flygplatserna själv etablerar/kontrollerar, eller i en nätförbindelse som en underleverantör etablerar/kontrollerar/ hanterar. 

Oaktat vilket så måste denna nätförbindelse, enligt Transportstyrelsens tolkning som delgivits både flygplatser och ANS-leverantörer under seminarium under 2022 (flygplatser) och 2023 (ANS-leverantörer), hanteras av en av Transportstyrelsen certifierad leverantör av C-tjänster. 

Konsekvensen för ACR (och Arvidsjaur flygplats) är att vi kommer att få bedriva ATS- och MET-tjänst (inkl. ALRS) utan tillgång till radardata eller ordinarie färdplandata.

ACR har en ansökan om att bli en certifierad C-leverantör inne för godkännande hos Transportstyrelsen men den kommer inte bli godkänd i tid för att ACR ska kunna stötta med nya nätförbindelser ut till flygplatserna från ATCC Stockholm vid årsskiftet, och flygplatserna själva har ingen annan möjlighet i nuläget som löser problemet till årsskiftet.

Som konsekvens av nedstängningen av data för övervakning kommer ej övervakningsutrustning (Radar) vid flygplatserna nedan att användas och således kommer inflygningskontrolltjänst och flygplatskontrolltjänst efter 15 januari 2024 utövas utan hjälp av övervakningsutrustning. ATS-tjänsten kommer bedrivas i enlighet med godkända avbrottplaner men kommer få till följd att mängden flygtrafik som kan hanteras kommer reduceras. PPR och förseningar p.g.a. flödesrestriktioner via Eurocontrol Network Manager kan förekomma. ATS-enheterna kommer inte ha möjlighet att bevilja aktivering av flygsport- och segelflygsektorer. NOTAM för respektive flygplats kommer att beskriva aktuellt läge för varje enskild flygplats.Nedstängning av övervakningsutrustning gäller vid följande flygplatser:

  • ARVIDSJAUR ESNX (ej ACR som bedriver ATS- och MET-tjänst)

  • KRISTIANSTAD ESMK

  • LJUNGBYHED ESTL

  • SKAVSTA ESKN

  • TROLLHÄTTAN/Vänersborg ESGT

  • VÄSTERÅS ESOW

  • VÄXJÖ/Kronoberg ESMX

  • ÖREBRO ESOE

ACR ansvarar för flygtrafikledningen på alla ovanstående flygplatser utom Arvidsjaur.