ACR vinner upphandling om flygtrafiktjänster på Kristianstad Österlen Airport

ACR har vunnit upphandlingen som leverantör av flygtrafikledningstjänster till Kristianstad Österlen Airport. Kontraktet gäller till 2025-12-31, med option om ytterligare två år.  Driftsättning sker 1 januari 2021.  ACR driver flygtrafikledningen vid ytterligare 16 flygplatser i Sverige.

– Vi är glada över ytterligare ett svenskt ”ATS-uppdrag” och ser fram emot att leverera tjänster till Kristianstad Österlen Airport.  ACR driver sedan flera år tillbaka flygtrafikledningen på Kalmar, Ljungbyhed och Ängelholm och vi ser möjliga framtida synergier och utvecklingsmöjligheter mellan dessa enheter i södra Sverige.  Vi vann Kristianstad i konkurrens med flygtrafiktjänstföretag från Danmark, Spanien och Tyskland, säger Wilhelm Wohlfahrt, vd för ACR.

Kostnadseffektiva flygtrafiktjänster säkrar upp fortsatt samhällskritisk infrastruktur i landet.  Regionala flygplatser fyller inte bara en viktig funktion för kommersiellt flyg utan för samhället så avgörande flygverksamheter som ambulansflyg, brandflyg, kustbevakning, polis, flygskolor, privatflyg och försvarsmakten.  

– För ACR är grunden till effektivitet att så många som möjligt av företagets anställda är operativa, arbetar ute på enheterna och sitter nära kunderna.  I detta ligger en av våra starkaste konkurrensfördelar idag och i framtiden.  Covid-19 har drabbat vår bransch hårt.  Vi tror dock nu att flyget kommer, även om i långsam takt, börja att återhämta sig från kvartal 3 och framåt, fortsätter Wilhelm Wohlfahrt.

Flygtrafiktjänster är för många flygplatser i Europa den i särklass största enskilda kostnadsposten. Därför är det allt viktigare med en fungerande konkurrens inom området för att flygplatser ska kunna erbjudas tjänster till marknadsmässiga priser.  I Sverige och i andra länder i Europa (England, Norge, Spanien, Tyskland) där flygtrafikledningen blivit konkurrensutsatt har priserna per produktionstimme sänkts i snitt med 30–40 %.  

Dessa besparingar har främst skapats av lägre kostnader på administration och genom att sätta flygledarna i centrum.  För flygplatser runt om i Europa är det ett viktigt incitament, inte bara ekonomiskt, utan även för att driva flygnäringen framåt på ett effektivt och ekonomiskt hållbart sätt. 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Björn Eriksson COO ACR, 0733-42 90 09, bjorn.eriksson@acr-sweden.se
Wilhelm Wohlfahrt CEO ACR, 0708-24 65 40, ww@acr-sweden.se

Om ACR
ACR Aviation Capacity Resources AB är ett privat företag med säte i Stockholm.  ACR driver flygtrafikledningstjänster i Sverige sedan 2011.  Uppdraget är att leverera både högsta flygsäkerhet och effektivitet som kan bidra till att våra kunder får en bättre ekonomi.  Nöjda och trygga anställda och kunder är ambassadörer och garanter för vår affär.  ACR är ett tillväxtföretag och antalet anställda uppgår idag till 105 anställda varav 90% är operativ personal ute på enheterna.