ACR vinner upphandling för sex flygplatser

Svenska ACR Aviation Capacity Resources har vunnit den gemensamma upphandlingen av flygtrafikledningstjänster vid flygplatserna i Borlänge, Mora, Trollhättan Vänersborg, Stockholm-Västerås, Växjö och Örebro. ACR ansvarar sedan tidigare för flygtrafikledningen och väderobservationstjänsten vid fem av dessa flygplatser vilka nu ACR har blivit tilldelade ett nytt avtal för de närmaste fyra åren. Tillkommer gör Mora flygplats som därmed blir torn nummer 18 i ACR-portföljen.

ACR vann upphandlingen av flygtrafikledningstjänster för de sex flygplatserna Borlänge, Mora, Trollhättan Vänersborg, Stockholm-Västerås, Växjö och Örebro för perioden 1 januari 2022 till 31 december 2025 med möjlighet till förlängning för ytterligare två år. Stockholm-Västerås, Växjö och Örebro var de första flygplatserna att drivas av ACR, sedan mars 2011. Borlänge och Trollhättan Vänersborg några år senare. Mora har tidigare drivits i egen regi och blir det senaste tillskottet i ACR-familjen.

Sverige avreglerade upphandlingar av flygtrafiktjänster 2010 och öppnade upp för europeiska, certifierade aktörer att driva tornen på svenska flygplatser. I den här upphandlingen stod slutomgången mellan två aktörer – ACR och en internationell aktör.

”Vi alla är mycket nöjda med att få fortsätta samarbetet med ACR. ACR håller hög servicenivå och ledningen är lättillgänglig vilket gör att vi utvecklas och har lätt för att fatta snabba gemensamma beslut”, säger Tezz Tordsdotter Åkerman, vd, Stockholm-Västerås Airport.

”Det är mycket glädjande att ACR har fått utökat förtroende att bedriva kostnadseffektiv och säker flygtrafikledning för dessa flygplatser. Ett plus är att vi från januari 2022 ska driva tornet i Mora. Det finns bemanningssynergier i att driva både Borlänge och Mora under samma organisation. Vi har en stark orderbok och de flesta av företagets avtal löper fram till 2028,” säger Wilhelm Wohlfahrt, vd, ACR.

”Flygplatser ute i Europa kan förvänta sig stora kostnadsbesparingar i de fall man går ut i upphandlingar. När flyget nu börjar återhämta sig är jag säker på att flygplatser över hela världen måste hitta effektiviseringar. Hela flygbranschen har haft snart två mycket tuffa år bakom sig. Flygbolag och flygplatser måste framöver lägga stort fokus på effektivitet och jaga kostnader”, fortsätter Wilhelm Wohlfahrt.

För att ytterligare öka servicenivån för våra flygplatser och kommande kunder, blir ACR under 2021 certifierade inom teknik med fokus på utveckling och systemförvaltning av CN(S)-tjänster, (Communication, Navigation & Surveillance). Det här är ytterligare ett steg i företagets utveckling och en satsning för att öka vår affär och attraktionskraft som effektiv leverantör av flygtrafiktjänster.

ACR:s monopolbrytande affärsidé är att agera som en förnyare i branschen med effektiv administration i kombination med nytänkande. Avregleringen i Sverige 2010 har lett till att kostnaderna för flygtrafikledningstjänster har kunnat sänkas med 30 till 40 procent för de flygplatser som upphandlat flygtrafiktjänster.


För ytterligare information, kontakta:

Wilhelm Wohlfahrt, vd, mobil: +46 70 824 65 40, e-mail: ww@acr-sweden.se


ACR Aviation Capacity Resources AB är Europas första privata aktör som erbjuder flygtrafikledningstjänster. ACR ansvarar för flygtrafikledningen vid 17 svenska flygplatser. ACR:s affärsidé är att driva flygtrafikledningar med högsta säkerhet och med kostnadseffektiva och rationella kringliggande tjänster. Bolaget bildades 2004 och har idag 110 anställda. ACR drivs av en erfaren ledning och namnkunnig styrelse.