ACR Academy öppnar för flygledarutbildning på Ljungbyhed Park

I november 2021 är det premiär för den första grundutbildningen för flygledare i ACR Academy’s lokaler på Ljungbyheds flygplats. Utbildningen som öppnade för ansökningar i maj, är först i Sverige med att återinföra två veckors praktisk flygträning som en obligatorisk del av den ett-åriga flygledarutbildningen. Utbildningen har 15 platser och utförs av välrenommerade Gate Aviation Training.

Flyget återhämtar sig både i Sverige och internationellt efter pandemin och behovet av flygledare ökar igen. ACR Academy grundades 2020 i Ljungbyhed Park där ACR har investerat i såväl simulatorer som utbildningslokaler. Nu öppnar ACR Academy för den första grundutbildningen för flygledare. ACR Academy har slutit avtal med danska Gate Aviation Training som blir utförare av utbildningarna på akademin och med Trafikhögskolan för den flygutbildning som ingår i kursen. Ansökan öppnades i början av maj och kursstart är i november 2021. Sista ansökningsdag är 15 juni 2021.

ACR Academy’s flygledarutbildning är först i Sverige med att återinföra flygutbildning, ledd av Trafikhögskolan (TFHS), som en del av flygledarutbildningen. Syftet med flygutbildning är att ge våra elever den viktiga systemförståelsen mellan de båda yrkesgrupperna flygledare och piloter. Flygledarens förståelse för piloternas system leder till ökad flygsäkerhet, ett måste i en bransch där teknikutvecklingen idag går snabbare än någonsin. Flygutbildning var en obligatorisk del av flygledarutbildningen men togs bort i besparingssyfte på 1990-talet av dåvarande Luftfartsverket.

”Vi tror på flygets betydelse i framtiden, både i Sverige och internationellt. Jag är stolt över att vi nu, tillsammans med vår partner Gate Aviation Training, öppnar en flygledarutbildning för att tillgodose den ökade efterfrågan på flygledare. Vi återinför dessutom flygutbildning som en del av studierna, vilket känns som ett steg i rätt riktning för ökad förståelse för flygsäkerhet i en bransch i ständig utveckling. Jag ser fram emot att lära känna våra blivande flygledare!”, säger Björn Eriksson, Sverigechef, ACR.

Ljungbyhed Park i Klippans kommun i nordvästra Skåne, har av PEAB-ägda fastighetsbolaget Annehem utvecklats till det största utbildningscentret för flygbranschen i Skandinavien. Anläggningen har över 250 studerande till flygtekniker, piloter, drönarpiloter och nu även olika flygledarutbildningar inom ATM, ATC och ATS. Saab Aerotech som underhåller Flygvapnets träningsplan SK60 har sin bas på Ljungbyhed Park. TFHS, Trafikflyghögskolan, håller i pilotutbildningar och Klippans gymnasieskola har flygteknisk utbildning här.

Gate Aviation Training levererar flexibla och skräddarsydda utbildningar för flygindustrin, både till privata och statliga kunder från hela världen.

ACR Aviation Capacity Resources driver flygtrafikledning på 17 flygplatser i Sverige, från Gällivare i norr till Ängelholm i söder. ACR bildades 2004 och håller alla EU-certifikat för att bedriva flygtrafiktjänster inom Europa. I Sverige är vi operationella sedan 2011. ACR är ett privat företag som drivs av att växa till att bli Europas ledande aktör inom flygtrafikledning. 

Kontakt
Björn Eriksson, Sverigechef ACR, tel. 0733 - 42 90 09, bjorn.eriksson@acr-sweden.se